pasica2 pasica3 pasica4 pasica1
pasica1 pasica3 pasica2 pasica4

Recepti

AJDOVI SVALJKI S SMETANO

Potrebujemo: 450 g mokastega krompirja, 100 g ajdove moke, 1 jajce, 20 g masla, orehe, kislo smetano, sol

Krompir skuhamo, olupimo in še toplega pretlačimo. Dodamo poparjeno ajdovo moko, jajce in maslo ter vse skupaj pregnetemo v sočno, prožno testo. Izoblikujemo ga v podolgovat svaljek. Narežemo ga na majhne njoke in v vsakega vtisnemo četrt orehovega jedrca. Skuhamo jih v obilo slane vode. Ko so njoki kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, odcedimo in prelijemo s toplo kislo smetano.

Bogataj, J., Nemanič, J., Adamlje, S., 2000. Kuhinja Slovenije: mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana, Rokus Klett, 255 str.


JEČMENOVA JUHA

Potrebujemo: 80 g ječmena, 80 g prepolovljenega suhega graha, šopek jušne zelenjave, 1 l neslane čiste zelenjavne juhe, 2 dcl kisle smetane, 2 noževi konici sveže mletega belega popra, 1 žlička majarona, šopek peteršilja

Ječmen in grah pokrita namakamo približno 12 ur v pol litra mrzle vode. Jušno zelenjavo očistimo in drobno narežemo. Vodo, v kateri sta se namakala ječmen in grah, odlijemo. Ječmen, grah in zelenjavo damo v juho in pokrito kuhamo 45 minut. Kuhane sestavine po obrokih fino zmeljemo v mešalniku skupaj s smetano. Kašo damo nazaj v lonec, jo še enkrat segrejemo, vendar ne sme zavreti. Začinimo s poprom.

Bogataj, J., Nemanič, J., Adamlje, S., 2000. Kuhinja Slovenije: mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana, Rokus Klett, 312 str.


KOMPOT IZ SUHEGA SADJA

Potrebujemo: 250 g suhega sadja, 100 g sladkorja, 1 dcl belega vina, 6 dcl vode, 2 klinčka ali nageljnovi žbici, limonino lupino, cimetovo skorjico

Suho sadje na cedilu dobro operemo, ga stresemo v kozico in prilijemo vodo. Pustimo ga stati, da se napne, nato ga damo kuhat. Med kuhanjem dodamo vino, sladkor in začimbe. Ko je sadje mehko, ga odstavimo in ohladimo. Ohlajeno sadje razdelimo v skodelice za kompot.

Bogataj, J., Nemanič, J., Adamlje, S., 2000. Kuhinja Slovenije: mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana, Rokus Klett, 227 str.


ROŽMARINOVI CMOKI

Potrebujemo: 200 g zdroba, 30 g masla, 1 jajce, 1 beljak, 5 dcl mleka, vejico rožmarina, sol

Mleko z maslom in rožmarinom zavremo, nato počasi primešamo zdrob. Kuhamo približno dve minuti. Mleko odstavimo in ga ohladimo. Odstranimo rožmarin. Ohlajeni zdrobovi kaši primešamo rumenjak in sneg iz dveh beljakov. Iz dobro obdelane mase oblikujemo cmoke, ki jih skuhamo v vreli slani vodi.

Bogataj, J., Nemanič, J., Adamlje, S., 2000. Kuhinja Slovenije: mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana, Rokus Klett, 232 str.


KRUH S SUHIMI HRUŠKAMI IN OREHI

Potrebujemo: 400 g krušnega testa, 450 g suhih hrušk, 100 g orehov, pest rozin, 150 g sladkorja, kozarec ruma

Zamesimo krušno testo in ga pustimo vzhajati. Hruške, orehe in rozine zrežemo na drobne koščke. Sladkamo, polijemo z rumom in pustimo stati dve uri. Tako pripravljeno sadje dobro vtepemo v vzhajano testo, ki ga denemo v pomazan model za šarklje. Ko testo spet vzhaja, ga počasi pečemo eno uro. Sadni kruh zvrnemo iz modela, ko je popolnoma ohlajen. Razrežemo ga šele naslednji dan.

Bogataj, J., Nemanič, J., Adamlje, S., 2000. Kuhinja Slovenije: mojstrovine nove kuharske umetnosti. Ljubljana, Rokus Klett, 229 str.