UČNA POT OD PAŠNIKA DO SLADOLEDA

Spoznavanje pomembnosti lokalne samooskrbe in kratke dobavne verige za osnovnošolce

Živimo v času, ko imamo na dosegu rok živila in pridelke iz vseh koncev sveta, hkrati pa zavedanje o pomenu lokalne pridelave in predelave tone v pozabo skupaj z našo kulinarično dediščino in izročilom naših prednikov.

Kako pomembno je, da smo čim bolj samooskrbni na področju pridelave hrane? Zakaj je pomembno, da hrane ne uvažamo iz vseh koncev sveta? Kaj so prednosti kratke dobavne verige in pristopa »od vil do vilic«? Kako izgleda poklic sodobnega inovativnega kmeta? Kakšen je naš odnos do hrane in kakšen bi moral biti?

Ali ste vedeli da:

  • povprečni Slovenec v enem letu zavrže več kot 68 kg hrane?
  • da več kot polovica vse odpadne hrane v Sloveniji nastane v naših gospodinjstvih?

Zaradi vsega naštetega je ključno, da začnemo z izobraževanjem na tem področju že pri otrocih in mladostnikih, ker le tako jih bomo lahko vzgojili v odgovorne in zavedne potrošnike.

Zato smo v Zavodu Dobrote Dolenjske skupaj s partnerji OŠ Trebnje, Ekološko kmetijo Kukenberger in Sadjarsko kmetijo Uhan razvili Učno pot od pašnika do sladoleda, skozi katero želimo izobraziti in opolnomočiti mlade na področju lokalne pridelave in samooskrbe ter kratke dobavne verige.

Učna pot je zasnovana tako, da učenci obiščejo:

1.      Ekološko kmetijo Kukenberger, na kateri jih lastnik Toni, inovativni mladi kmet 2016, popelje v svet ekološke pridelave senenega mleka, iz katerega proizvaja paleto različnih sirov, skuto, maslo, jogurte …

2.      Sadjarsko kmetijo Uhan, kjer jih sprejme lastnica Marjeta in jim razkaže sadovnjake, sadne nasade, čebelnjak, razloži, kako poteka delo na kmetiji in kaj vse lahko nastane iz svežega sadja (od sokov, kisa do suhega sadja).

3.      Dobrote Dolenjske, kjer jih sprejmeta Barbara in Špela ter v proizvodnji skupaj zavihajo rokave in pečejo medenjake, delajo beljakove vetrce z zelišči, skozi delo, ogled trgovine, proizvodnje in pakirnice pa spoznajo pomembnost kratke dobavne verige in tradicionalne ter inovativne živilske izdelke. Za piko na i dan zaključimo s sladoledom in razlago na primeru, kako kratka je lahko dobavna veriga.


Zakaj je sladoled rdeča nit učne poti? Ker dobimo mleko za sladoled na kmetiji Kukenberger, sadni prelivi so narejeni iz sadja kmetije Uhan, drobljenci in ostali dodatki na sladoledu pa so narejeni v proizvodnji Dobrot Dolenjske prav tako iz lokalnih surovin.

CILJI učne poti so, da učenci:

  • spoznajo pot lokalne samooskrbe in kratke dobavne verige ter pomen strategije »od vil do vilic« na primeru večih lokalnih izdelkov, med drugim tudi sladoleda,
  • spoznajo pomen lokalne pridelave in proizvodnje, pomen lokalnega porekla surovin,
  • spoznajo podeželje in ponudnike različnih panog (kmetijstvo, proizvodnja, čebelarstvo, zeliščarstvo, turizem),
  • spoznajo, da podeželje ponuja številne poslovne priložnosti za razvoj podjetniških idej, hkrati se seznanijo z delom sodobnega kmeta,
  • razvijajo podjetnostne kompetence in se morda lažje odločijo za poklic, katerih delovna mesta so ali se lahko ustvarijo v lokalnem okolju,
  • se zavedajo pomembnosti nepredelane hrane brez konzervansov in umetnih dodatkov,
  • se naučijo brati deklaracije izdelkov s poudarkom na sestavinah živil ter pri nakupovanju temu namenjati pozornost,
  • se zavedajo pomena zdrave prehrane z vidika uporabe lokalnih surovin in kratkih verig od pridelovalca do končnega produkta ter do potrošnika,
  • spoznajo avtohtone slovenske sorte in pasme,
  • si ogledajo kmetije, proizvodnje in dejavnosti, ki potekajo na posameznih lokacijah,
  • poskusijo ekološke mlečne izdelke iz senenega mleka in se naučijo, kaj to je, poskusijo različno sadje in izdelke iz njega,
  • spoznajo pomen čebelarstva za rastline in človeka,
  • obirajo sadje in se urijo v pripravi sadja za predelavo,
  • sodelujejo v delavnici izdelave piškotov in vetrcev ter sadnih prelivov za sladoled,
  • spoznajo nekaj vrst zelišč, jih prepoznavajo z vonjanjem ter jih uporabijo pri izdelavi vetrcev
  • spoznajo, kako zelišča nabiramo in jih sušimo,
  • spoznajo blagovni znamki Dobrote Dolenjske in Ekosirarna.


Oglejte si predstavitveni VIDEO učne poti


Cena izvedbe učne poti za šolsko leto 2023/2024:

-        do 20 otrok: fiksen znesek 500 €

-        od 20 do 40 otrok: 22 €/udeleženca

-        nad 40 otrok: 18 €/udeleženca

 

Vse cene vsebujejo 22 % DDV. Prevoz z avtobusom med lokacijami ni vštet v ceno.

 

Za organizacijo, rezervacijo in izvedbo učne poti pokličite ali pišite:

Zavod za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske

Barbara Jerovšek Volek

E-mail: barbara.jerovsek@dobrote-dolenjske.si

Telefon: 05 99 71 738  

 

Več tehničnih in vsebinskih informacij o učni poti najdete v predstavitveni ZLOŽENKI.