Uspešen teden dolenjske kulinarike v Novem mestu!

Od 3. do 13. decembra 2024 je
Novo mesto zaživelo v znamenju bogate dolenjske kulinarike. V okviru Tedna
dolenjske kulinarike, ki je v letu 2024 v tem mestnem središču potekal prvič,
so se zvrstili številni dogodki, namenjeni ohranjanju in promociji lokalnih
kulinaričnih dobrot. To kulinarično praznovanje je združilo ljubitelje hrane,
domače pridelovalce, kuharske mojstre in obiskovalce iz različnih koncev Slovenije
ter tujine, ki so imeli priložnost okusiti edinstvene specialitete in spoznati
zgodovino ter dediščino dolenjske kuhinje.
Teden dolenjske kulinarike je
zaznamovalo šest različnih dogodkov, katerih cilj je bil predstaviti bogato
kulinarično dediščino tega dela Slovenije, spodbujati lokalno pridelavo in
trajnostno kmetovanje, ter povezovati ljudi z lokalnimi pridelovalci hrane.
Dolenjska je znana po svoji raznoliki in okusni kulinariki, kjer se prepletajo
vplivi različnih kultur in regij. V času tega tedna so obiskovalci imeli
priložnost uživati v lokalnih dobrotah.
Na prvem dogodku je rokodelka Mihaela Ožbalt obiskovalcem prikazala krasitev lectovih src. Demonstrirala je postopek izdelave, delila koristne trike in nasvete ter predstavila svojo tradicionalno narodno nošo. Nad mojstrsko in hitro krasitvijo src smo bili vsi navdušeni.
Na drugem dogodku so kmečke žene iz DPŽ Mirna Peč s svojo predsednico na čelu predstavile svojo umetnost priprave štrukljev, delile nasvete in recepte. Obiskovalci so uživali v degustaciji kar šestih različnih vrst štrukljev, ki so jih prinesle ženske iz društva. Poleg tega so predstavile svoje delovanje, povedale katerih dogodkov se udeležujejo, ter delile dragocene zgodbe o ohranjanju dolenjske kulinarične dediščine.
Na tretjem dogodku nam je Jože
Cemič s svojo blagovno znamko Evin gaj predstavil svojo zgodovino in delovanje
ekološkega čebelarjenja. Razložil je, kaj je apiterapija ter nam predstavil
svojo ponudbo, vključno s kremnim medom, medenim vinom in penečo medico, ki smo
jih lahko tudi poskusili.
Na četrtem dogodku je Veronika Frelih obiskovalcem predstavila zgodovino in poslanstvo vinske kleti ter delila svojo zgodbo. Degustirali smo različna vina, med drugim penino, cviček, belo vino in modro frankinjo. Dogodek je bil izjemno uspešen, obiskovalci pa so bili navdušeni nad kakovostjo vin in strokovno predstavitvijo. Vse je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju, kar je obiskovalcem omogočilo edinstveno vinsko izkušnjo.
Na petem dogodku so obiskovalci
lahko uživali v edinstveni kulinarični izkušnji. Vsaka jed in vsak požirek je
pripovedoval svojo zgodbo o dolenjski tradiciji in okusu, ki so bili
pripravljeni v naši proizvodnji iz lokalnih sestavin. Dogodek je obiskovalcem
omogočil, da so okusili lokalne specialitete, avtohtone sorte in pasme, ki so
jih povezali z vini in zeliščnimi sokovi iz regije. Pripravili smo ekološke
sire kmetije Kukenberger, mesnine različnih dolenjskih mesarjev, vključno s
krškopoljskim prašičem, pašteto iz krškopoljca, tlačenko, bučni namaz, omako iz
raške č'bule s cvičkom, vložene štorovke, čemaževe popke, vloženo zelenjavo,
slivovo, hruškovo in jagodno marmelado z bezgom, suhe hruške, orehe, jabolka in
hruške sadjarske kmetije Uhan, hišni metin sirup, cviček ter za posladek še
pehtranove štruklje prelite z jagodno marmelado. Sproščeno vzdušje, odlična
hrana in pijača ter zanimive zgodbe s strani kolektiva Dobrot Dolenjske so
ustvarili nepozabno izkušnjo za vse prisotne.
Na šestem dogodku so žene iz
Društva kmetic Šentjernej predstavile zaščiteno slovensko potico. Gospe so
obiskovalcem predstavile društvo, njegovo delovanje in poslanstvo, ob tem pa
delile dragocene nasvete in trike za uspešno pripravo potice, ki bo navdušila
tudi ob prihajajoči praznični mizi. Zanimivo predavanje o zgodovini potice je
dopolnila degustacija, kjer so obiskovalci lahko okušali različne okuse potic –
orehovo, pehtranovo ter potico z mešanim nadevov orehov, lešnikov in čokolade.
Dogodek je bil zelo dobro sprejet, obiskovalci so postavljali vprašanja, bili
navdušeni nad različnimi okusi in veseli celotne izkušnje.
V sklopu Tedna dolenjske
kulinarike smo izvajali tudi brezplačne degustacije cvička štirih različnih
vinskih kleti (Klet Krško, Vinska klet Frelih, Vinska klet Colnar in ArretWines),
sejali pšenico za božično žito ter na stojnici pred vhodom v trgovino
predstavljali naše ponudnike. Obiskovalci so z veseljem okušali vrhunske
cvičke, med katerimi so bili tudi turisti in v mesto na novo priseljeni tujci,
ki so želeli okusiti dolenjsko vino. Božično žito so sejali tako najmlajši kot
najstarejši, mimoidoči pa so se z veseljem za trenutek ustavili ob naši
stojnici.
Teden dolenjske kulinarike v
Novem mestu je bil zagotovo uspešen, saj je združil številne obiskovalce,
ljubitelje dobre hrane in tradicije. Z velikim veseljem smo obeležili ta teden,
ki je prikazal bogato kulinarično dediščino Dolenjske. Zaradi odličnega odziva
in rasti interesa se že veselimo naslednjega leta, ko želimo ta teden izvajati
tradicionalno, ter z njim še naprej ohranjati in širiti kulturo naše regije.
Posebno se zahvaljujemo Mestni občini Novo mesto, ki je dogodke sofinancirala, ter našim soorganizatorjem, tako izvajalcem, ki so se nam pridružili, kot Zavodu Novo mesto in Hostlu in bistro Situla, ki sta nam omogočila uporabo njihovih prostorov in opreme.
Komentiraj