Od 3. do 13. decembra 2024 je Novo mesto zaživelo v znamenju bogate dolenjske kulinarike. V okviru Tedna dolenjske kulinarike, ki je v letu 2024 v tem mestnem središču potekal prvič, so se zvrstili številni dogodki, namenjeni ohranjanju in promociji lokalnih kulinaričnih dobrot. To kulinarično praznovanje je združilo ljubitelje hrane, domače pridelovalce, kuharske mojstre in obiskovalce iz različnih koncev Slovenije ter tujine, ki so imeli priložnost okusiti edinstvene specialitete in spoznati zgodovino ter dediščino dolenjske kuhinje.

Teden dolenjske kulinarike je zaznamovalo šest različnih dogodkov, katerih cilj je bil predstaviti bogato kulinarično dediščino tega dela Slovenije, spodbujati lokalno pridelavo in trajnostno kmetovanje, ter povezovati ljudi z lokalnimi pridelovalci hrane. Dolenjska je znana po svoji raznoliki in okusni kulinariki, kjer se prepletajo vplivi različnih kultur in regij. V času tega tedna so obiskovalci imeli priložnost uživati v lokalnih dobrotah.

Na prvem dogodku je rokodelka Mihaela Ožbalt obiskovalcem prikazala krasitev lectovih src. Demonstrirala je postopek izdelave, delila koristne trike in nasvete ter predstavila svojo tradicionalno narodno nošo. Nad mojstrsko in hitro krasitvijo src smo bili vsi navdušeni.


Na drugem dogodku so kmečke žene iz DPŽ Mirna Peč s svojo predsednico na čelu predstavile svojo umetnost priprave štrukljev, delile nasvete in recepte. Obiskovalci so uživali v degustaciji kar šestih različnih vrst štrukljev, ki so jih prinesle ženske iz društva. Poleg tega so predstavile svoje delovanje, povedale katerih dogodkov se udeležujejo, ter delile dragocene zgodbe o ohranjanju dolenjske kulinarične dediščine.


Na tretjem dogodku nam je Jože Cemič s svojo blagovno znamko Evin gaj predstavil svojo zgodovino in delovanje ekološkega čebelarjenja. Razložil je, kaj je apiterapija ter nam predstavil svojo ponudbo, vključno s kremnim medom, medenim vinom in penečo medico, ki smo jih lahko tudi poskusili.


Na četrtem dogodku je Veronika Frelih obiskovalcem predstavila zgodovino in poslanstvo vinske kleti ter delila svojo zgodbo. Degustirali smo različna vina, med drugim penino, cviček, belo vino in modro frankinjo. Dogodek je bil izjemno uspešen, obiskovalci pa so bili navdušeni nad kakovostjo vin in strokovno predstavitvijo. Vse je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju, kar je obiskovalcem omogočilo edinstveno vinsko izkušnjo.


Na petem dogodku so obiskovalci lahko uživali v edinstveni kulinarični izkušnji. Vsaka jed in vsak požirek je pripovedoval svojo zgodbo o dolenjski tradiciji in okusu, ki so bili pripravljeni v naši proizvodnji iz lokalnih sestavin. Dogodek je obiskovalcem omogočil, da so okusili lokalne specialitete, avtohtone sorte in pasme, ki so jih povezali z vini in zeliščnimi sokovi iz regije. Pripravili smo ekološke sire kmetije Kukenberger, mesnine različnih dolenjskih mesarjev, vključno s krškopoljskim prašičem, pašteto iz krškopoljca, tlačenko, bučni namaz, omako iz raške č'bule s cvičkom, vložene štorovke, čemaževe popke, vloženo zelenjavo, slivovo, hruškovo in jagodno marmelado z bezgom, suhe hruške, orehe, jabolka in hruške sadjarske kmetije Uhan, hišni metin sirup, cviček ter za posladek še pehtranove štruklje prelite z jagodno marmelado. Sproščeno vzdušje, odlična hrana in pijača ter zanimive zgodbe s strani kolektiva Dobrot Dolenjske so ustvarili nepozabno izkušnjo za vse prisotne.


Na šestem dogodku so žene iz Društva kmetic Šentjernej predstavile zaščiteno slovensko potico. Gospe so obiskovalcem predstavile društvo, njegovo delovanje in poslanstvo, ob tem pa delile dragocene nasvete in trike za uspešno pripravo potice, ki bo navdušila tudi ob prihajajoči praznični mizi. Zanimivo predavanje o zgodovini potice je dopolnila degustacija, kjer so obiskovalci lahko okušali različne okuse potic – orehovo, pehtranovo ter potico z mešanim nadevov orehov, lešnikov in čokolade. Dogodek je bil zelo dobro sprejet, obiskovalci so postavljali vprašanja, bili navdušeni nad različnimi okusi in veseli celotne izkušnje.


V sklopu Tedna dolenjske kulinarike smo izvajali tudi brezplačne degustacije cvička štirih različnih vinskih kleti (Klet Krško, Vinska klet Frelih, Vinska klet Colnar in ArretWines), sejali pšenico za božično žito ter na stojnici pred vhodom v trgovino predstavljali naše ponudnike. Obiskovalci so z veseljem okušali vrhunske cvičke, med katerimi so bili tudi turisti in v mesto na novo priseljeni tujci, ki so želeli okusiti dolenjsko vino. Božično žito so sejali tako najmlajši kot najstarejši, mimoidoči pa so se z veseljem za trenutek ustavili ob naši stojnici.

Teden dolenjske kulinarike v Novem mestu je bil zagotovo uspešen, saj je združil številne obiskovalce, ljubitelje dobre hrane in tradicije. Z velikim veseljem smo obeležili ta teden, ki je prikazal bogato kulinarično dediščino Dolenjske. Zaradi odličnega odziva in rasti interesa se že veselimo naslednjega leta, ko želimo ta teden izvajati tradicionalno, ter z njim še naprej ohranjati in širiti kulturo naše regije.

Posebno se zahvaljujemo Mestni občini Novo mesto, ki je dogodke sofinancirala, ter našim soorganizatorjem, tako izvajalcem, ki so se nam pridružili, kot Zavodu Novo mesto in Hostlu in bistro Situla, ki sta nam omogočila uporabo njihovih prostorov in opreme.