Menu
Vaša košarica

Kulinarična doživetja

IZVIRNA KULINARIČNA DOŽIVETJA ZA SKUPINE

 

KAJ?

Kulinarično-izobraževalna doživetja za skupine. Na enem mestu doživite, okusite in občutite kulinarično prepoznavnost Dolenjske z našimi tradicionalnimi jedmi in pijačami. Vsaka jed, vsak požirek, druga zgodba!

 

ZAKAJ?  

Odkrivamo, raziskujemo in nadgrajujemo kulinarično dediščino Dolenjske. Dolenjska je edina slovenska pokrajina z izdelano gastronomsko strategijo. Trdno stoji naša kulinarična piramida z izbranimi, najbolj značilnimi jedmi in pijačami. Dolenjska ima tudi prvi regionalni kulinarični zemljevid v Sloveniji.

 

KJE?    

DOBROTE DOLENJSKE, Gubčeva cesta 1a, 8210 Trebnje,

kjer se izvajajo vsi programi,

DOBROTE DOLENJSKE, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

 kjer se izvajajo vinske ture, osnovne degustacije in programi po dogovoru

 

KAKO?

V vsakem od spodaj navedenih doživetij goste ob prihodu najprej sprejmemo z izvirnim pozdravomNato skozi pripoved predstavljamo Dolenjsko, vsebino znamke Dobrote Dolenjske in kulinarični zemljevidki ga prejme vsak gost.

 

KULINARIČNA DOŽIVETJA:

 

 

Naslov vodenega doživetja in kulinarični izbor

Trajanje

 

1

DOBRA MISEL – osnovna degustacija:

pet vrst hišnih marmelad, dve vrsti medu, med z dodatki, lešnikov namaz, dve vrsti hišnih ročno izdelanih piškotov, suho sadje, dve vrsti hišnega soka, hišni liker


 

 50 min

 

2

DOLENJSKI ZAJTRK:

sveže pečen hišni kruh, domače maslo, dve vrsti medu, dve vrsti hišne marmelade, mlečna prosena kaša s suhim sadjem ALI močnik, jabolko, hišni zeliščni ročno nabran čaj, kava s senenim mlekom; ogled sušilnice za pripravo hišnih čajev


 

 60 min

 

3

DOLENJSKA MALICA:

dve vrsti sveže pečenega hišnega kruha, narezek z eko mesninami krškopoljca in divjačine, kozji ali ovčji sir, tri vrste kravjega sira z dodatki, hišna dimljena klobasa v testu z ženofom in hrenom, hišni namaz, hišni sok, cviček


 

 60 min

 

4

VSAK LETNI ČAS IMA SVOJE KOSILO

·        pomlad: hišna sezonska juha, pirina rižota (z mesom ali zelenjavo), bezgovo cvrtje s hišno marmelado

  •            poletje: stročji fižol s krompirjem, zabeljen s kislo smetano in ocvirki krškopoljca, poletna krema s proseno kašo
  •            jesen: cvičkova obara z žličniki, fižolova torta
  •            zima: matevž s kislim zeljem ali repo in ocvirki krškopoljca, prosena kaša s suhim sadjem

Pijača: kozarec cvička in hišnega soka


   

 60 min

 

5

 

SLADKA DOLENJSKA:

fižolova torta, sladki kostanjevi štruklji z medom, češpljeva kaša, hišni sok, hišni liker, sladko vino


 

 60 min

 

6

 

MEDENA DOLENJSKA – čebele so nabrale za nas:

medena potica, dve vrsti medenjakov, tri vrste medu, kočevski gozdni med, kremni med, med z dodatki, cvetni prah, hišni kruh, hišni sok, medeno vino, medeni liker


 

 60 min

 

7

 

ZGODBE IZ ZIDANICE – kulinarično doživetje ob izbranih jedeh in vinih vinorodne dežele POSAVJE, predstavitev vinorodnih okolišev Dolenjske in Bele krajine:

Vina: penina, belo vino, cviček, modra frankinja, bela frankinja

Hrana: dolenjska pogača in hišni kruh, izbrane dolenjske mesnine in siri, cvičkova marmelada z roženkravtom in marmelada modre frankinje s timijanom


 

 90 min

 

8

 

DOBROTE DOLENJSKE ZA DOBROJEDCE, najboljše z Dolenjske – kulinarično doživetje za gurmeje:

 

Pozdrav ob prihodu

pogača z eko slanino krškopoljca in raško č’bulo, cvičkova penina

 

Hladna predjed

izbrane hišne mesnine, siri in namazi (eko brezmesna slanina in eko suha klobasa krškopoljskega prašiča; medvedova, gamsova in jelenova salama prostoživeče divjadi; namaz dimljene postrvi; dve vrsti eko kravjega sira iz senenega mleka z dodatki, ovčji sir v hladno stiskanem sončničnem olju, kozji sir) v spremljavi dolenjske tradicionalne gorčične omake ženof, kislo-sladke omake iz raške č’bule, cvičkove marmelade z roženkravtom, marmelade modre frankinje s timijanom, vložnin in hišnega kruha, izbrana vina

 

Topla predjed

hišna sezonska bogata eko juha ALI

eko pirin rižek v smetanovi omaki z jurčki ALI 

eko šunka krškopoljskega prašiča v testu s hrenovo omako, izbrano vino

 

Glavna jed

pečena eko rebrca krškopoljskega prašiča, hišni dolenjski štrukelj, eko zelenjava, izbrano vino

 

Sladica

hišna češpljeva kaša ALI hišna fižolova torta, izbrano vino

 

Kulinarično doživetje zaključimo z ogledom sušilnice zelišč in »božanskim napojem« modre frankinje.


 

150 min

 

Programe izvajamo samo za vnaprej najavljene skupine. Najavite se na info@dobrote-dolenjske.si ali na telefonski številki 0599 71738.

Po dogovoru lahko program kulinaričnega doživetja prilagodimo želji naročnika.

 

 

Dobrodošli! V srčni deželi, med srčnimi ljudmi!