Menu
Vaša košarica

O podjetju

Dobrote Dolenjske je kolektivna blagovna znamka, ki nastaja pod okriljem Zavoda za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline. Dobrote Dolenjske ustvarjamo že vse od leta 2014, ko se je porodila ideja o združevanju in povezovanju najboljših ponudnikov iz te slovenske pokrajine. Tako je nastala blagovna znamka Dobrote Dolenjske, ki danes združuje že več kot 73 različnih ponudnikov z več kot 450 visokokakovostimi, certificiranimi izdelki z območja nekdanje zgodovinske dežele Dolenje Kranjske, ki je obsegala Dolenjsko, pa tudi Belo Krajino. Območje na severu omejuje reka Sava, na jugu in jugovzhodu meja s Hrvaško, na zahodu pa je meja poteka vse do roba Babnega polja, Loškega potoka, Bloške planote in reke Iške.


Certifikat Dobrote Dolenjske - ODLIČNOST Z DOLENJSKE - potrošniku zagotavlja sledljivost in dolenjsko poreklo izdelka. Izdelek, ki prejme certifikat, je hkrati tudi visoke kakovosti, saj je njegovo kvaliteto in izvirnost ocenila tričlanska strokovna komisija. Že od vzpostavitve blagovne znamke Dobrote Dolenjske namreč tesno sodelujemo z zunanjimi, neodvisnimi strokovnjaki: z z etnologom in velikim poznavalcem slovenske kulturne dediščine dr. Janezom Bogatajem, s predavateljico s področja turizma na Univerzi v Mariboru in na Visoki šoli za hotelirstvo in turizem Bled ter največjo strokovnjakinjo na področju kolektivnih blagovnih znamk na Slovenskem, dr. Tanjo Lešnik Štuhec, ter s priznanim slovenskim gostincem, Francem Jezerškom. Na ocenjevanja, ki potekajo enkrat letno ali enkrat na dve leti, glede na prijavljene izdelke oziroma storitve povabimo tudi gostujoče ocenjevalce, ki so strokovnjaki na področju, ki se ocenjuje. Komisija ocenjuje izdelke in storitve (ter najboljšim tudi podeli certifikat Dobrote Dolenjske) iz naslednjih sedmih kategorij:

  1. kulinarični izdelki in pridelki,

  2. rokodelski izdelki,

  3. vodena doživetja,

  4. kulinarične prireditve,

  5. jedi in pijače, postrežene v gostinskih lokalih,

  6. nastanitve,

  7. Hiše Dobrote Dolenjske, kjer se oceni celostna ponudba (nastanitev, gostinska ponudba, lastni izdelki domačije).

Poreklo

Posebnost naših kulinaričnih izdelkov je njihovo slovensko poreklo. Vendar pa izdelki niso le predelani na Dolenjskem, temveč je velika večina sestavin, ki sestavljajo izdelke, tudi pridelana v tej slovenski pokrajini, kar daje izdelkom dodano vrednost. Slovenska oziroma evropska zakonodaja kot poreklo izdelka namreč jemlje državo, v kateri je bila opravljena zadnja faza proizvodnje - običajno gre tukaj za neke vrste predelavo surovin. Slovensko poreklo tako pomeni le, da so bile surovine kupcu morda neznanega izvora predelane v Sloveniji. Dodana vrednost naših izdelkov je torej v tem, da je tako poreklo, kot je bilo pravkar opisano, kot tudi izvor surovin slovenski.

Nagrade in priznanja

Ekipa Dobrot Dolenjske se vsakodnevno trudi s promoviranjem širše Dolenjske kot turistične destinacije in kot prostora, kjer lahko najdemo ogromno odličnih in inovativnih izdelkov ter storitev. Poleg lastnega certificiranja, ki zagotavlja kakovost in lokalni izvor izdelkov, smo v preteklosti svoje izdelke prijavili tudi na tekmovanje Festival MARMELADA, kjer smo, kot si lahko preberete v nadaljevanju, prejeli kar nekaj nagrad. Naš trud in kakovost pa sta bila nagrajena tudi na druge načine - o nas so pisali v New York Timesu, opazili so nas bloggerji kot je Wandering Helene, prejeli pa smo tudi priznanje Agrobiznis za najboljši primer povezovanja in sodelovanja. Izredno ponosni smo, da nas je kot najvišje ocenjeno destinacijo v kategoriji trgovin s prehrano opazil tudi ugledni francoski vidič Gault&Millau.

Festival MARMELADA 2018

Leta 2018 smo se s 26 marmeladami udeležili mednarodnega Festivala MARMELADA 2018 ter prejeli 25 priznanj. 11 priznanj je bilo zlatih, od tega sta dve marmeladi prejeli vse točke (t.i. popolni marmeladi) - hruškova z ingverjem in slivova z orehi. Prav tako so naše marmelade prejele še 11 srebrnih in 3 bronaste medalje.

dezelakozolcev.si/si/aktualno/marmelada

Gault&Millau in Ljubljanska kakovost

V okviru Turizma Ljubljana (Visit Ljubljana) smo se novembra 2019 udeležili podelitve nagrad v okviru projekta dveh prepoznavnih blagovnih znamk »Gault & Millau Ljubljana/Ljubljanska kakovost 2020«. Na eni strani je tako Ljubljanska kakovost, priznanje, ki se podeli posebej inovativnim in kakovostnim ponudnikom raznih storitev in produktov v Ljubljani. Ljubljanski kakovosti se je v okviru projekta pridružil tudi izjemno vpliven francoski vodič po restavracijah, Gault et Millau (/go e mijo/), ki po mnenju mnogih poznavalcev celo presega pomembnost dobro znanega Michelinovega vodiča. Ocenjevalci, ki delujejo pod okriljem Gault&Millau Slovenia, pa ne ocenjujejo le restavracij, temveč so letos v Ljubljani poleg 111 gostinskih lokalov obiskali tudi 74 trgovin v mestnem jedru, med drugim tudi našo trgovino. Inšpektorji so trgovine obiskali nenajavljeno in jih nato ocenili na podlagi mnogih faktorjev - od ponudbe, prijaznosti osebja, do urejenosti trgovine. V kategoriji trgovin s hrano in pijačo je naša trgovinica v Ljubljani prejela največ točk in s tem tudi prvo priznanje, ki smo ga zelo veseli, saj odraža trud vseh v naši ekipi - od idejnih vodij, do proizvajalcev in prijaznih prodajalcev.uškova z ingverjem in slivova z orehi.

Kontakt:

Naziv: Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline

Naslov: Draga pri Šentrupertu 51, 8232 Šentrupert

Davčna številka: SI 78971667

Davčni zavezanec: Da

Matična številka: 6075487000

TRR: SI56 0438 5000 2606 284 (Nova KBM d.d.)

Telefon: 05 997 17 38

E-mail: info@dobrote-dolenjske.si