Zavod Dobrote Dolenjske je v sodelovanju s priznanim etnologom, prof. dr. Janezom Bogatajem, izdelal prvi regionalni kulinarični zemljevid v Sloveniji - Okusi Dolenjske.

Kulinarični zemljevid predstavlja značilne, tipične jedi in pijače na območju Dolenjske gastronomske regije. Ko pomislite na Dolenjsko kulinariko, se vam verjetno v isti sekundi utrne misel na cviček ... In prav imate! Cviček - ta posebna zvrst rdečih in belih grozdnih sort je še kako tipičen predstavnik naše kulinarike, zato tudi spada v sam vrh dolenjske kulinarične piramide. Poleg cvička na vrhu kulinarične piramide Dolenjske kraljujejo še matevž s kislim zeljem ali repo, pečena svinjska rebrca, štruklji, češljeva kaša (narastek iz prosene kaše s suhimi slivami) in sadno žganje - Kostelska rakija.

Dolenjska je prava zakladnica odličnih jedi in pijač.

Cviček je zvrst vsaj 4 groznih sort - 2 rdečih, to sta žametna črnina in modra frankinja, in vsaj 2 ali več sort belih, kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec ... Prav ta izjemna sestava postavlja cviček na svetovni zemljevid vinskih posebnežev; poleg cvička je le še vino chianti iz Toskane vino rdečih in belih grozdnih sort!

Ste vedeli, da je območje Ribnice znano po fižolu, še posebej po domači avtohtoni sorti fižola ribn'čana? Zato so fižolove jedi predstavljajo naš vsakdan - tudi fižolovi štruklji in fižolova torta! 

Pleterska hruška, štruklji z nadevom iz pregrete smetane, jajca in peteršilja, mokronoški žlikrofi (polnjeni z mesom in proseno kašo), kuhan stročji fižol in krompir v koščkih, zabeljen z ocvirki in kislo smetano, ženof - domača gorčica, praznični sladki kruh poprtnik, ajdovi želodčki, postrvi, pogače ... vse to so okusi Dolenjske!

Poglej kulinarični zemljevid Dolenjske in preveri, če poznaš vse naše okuse!