Teden dolenjske kulinarike v Ljubljani 2020
Dolenjska se lahko pohvali z bogato kulinarično dediščino.
Regija, ki najbolj slovi po cvičku, ima v samem vrhu svoje kulinarične piramide
znamenite jedi, kot so matevž, prosena kaša s suhimi slivami, štruklji z
rebrci, fižolova torta ... Dolenjska je bogatejša tudi za prvi regionalni
kulinarični zemljevid – Okusi Dolenjske, ki je plod sodelovanja dr. Janeza
Bogataja in Zavoda Dobrote Dolenjske.
Za vse, ki se vam že cedijo sline in si želite izvedeti več
o dolenjski kulinariki, boste prišli na svoj račun na Tednu dolenjske kulinarike,
ki bo potekal od 13. do 19. julija, v Dobrotah Dolenjske na Mestnem trgu 17, ob
11:00, 13:00, 15:00, 17:00 in 19:00. Predviden čas trajanja ene degustacije je
30-40 minut. Predhodna najava ni potrebna.
Skozi degustacijo in razlago boste lahko obiskovalci
brezplačno poizkusili specialitete regije in izvedeli zgodbe dolenjskih in
slovenskih avtohtonih posebnežev, npr. raške č'bule, krškopoljskega prašiča, cvička,
modre frankinje, ženofa, medice in ostalih dobrot. Vsi izdelki, ki jih boste
poizkusili so domači, lokalni in certificirani s strani zunanje strokovne
komisije v zasedbi dr. Janeza Bogataja, Franca Jezerška in dr. Tanje Lešnik
Štuhec. Glavni kriterij ocenjevanja je poleg same kakovosti izdelka tudi
lokalno poreklo surovin.
Degustacijski meni bo sestavljen iz treh posebnih dolenjskih
vin – cvička, modre frankinje in bele frankinje, katere boste lahko užili v
spremljavi domačega kruha, sira, salame krškopoljskega prašiča in sladkih domačih
marmelad: cvičkove z roženkravtom, modre frankinje s timijanom ter hruškove
marmelade. Degustacijo bomo sklenili s sladko domačo pehtranovo potico, hišnimi
piškoti in domačim zeliščnim sirupom.
Ali veste, da je krškopolj'c edina še ohranjena slovenska
pasma prašiča? Da je na Dolenjskem, na Lanšprežu, gospodaril Peter Pavel
Glavar, ki je bil pobudnik prve čebelarske šole na svetu, ki jo je na Dunaju
ustanovila Marija Terezija? Vse to in še več boste izvedeli na Tednu dolenjske
kulinarike v Dobrotah Dolenjske, Mestni trg 17, od 13. do 19. julija v
navedenih terminih.
Spoznajte avtentične zgodbe dolenjskih posebnežev in okusite
dolenjsko kulinariko!
Okusite kulinarične posebnosti Dolenjske in spoznajte zgodbe avtohtonih posebnežev, kot so cviček, krškopoljski prašič, kranjska čebela, raška č'bula ... Se vidimo na brezplačnih vodenih degustacijah!
Komentiraj