Dolenjska se lahko pohvali z bogato kulinarično dediščino. Regija, ki najbolj slovi po cvičku, ima v samem vrhu svoje kulinarične piramide znamenite jedi, kot so matevž, prosena kaša s suhimi slivami, štruklji z rebrci, fižolova torta ... Dolenjska je bogatejša tudi za prvi regionalni kulinarični zemljevid – Okusi Dolenjske, ki je plod sodelovanja dr. Janeza Bogataja in Zavoda Dobrote Dolenjske.

Za vse, ki se vam že cedijo sline in si želite izvedeti več o dolenjski kulinariki, boste prišli na svoj račun na Tednu dolenjske kulinarike, ki bo potekal od 13. do 19. julija, v Dobrotah Dolenjske na Mestnem trgu 17, ob 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 in 19:00. Predviden čas trajanja ene degustacije je 30-40 minut. Predhodna najava ni potrebna.

Skozi degustacijo in razlago boste lahko obiskovalci brezplačno poizkusili specialitete regije in izvedeli zgodbe dolenjskih in slovenskih avtohtonih posebnežev, npr. raške č'bule, krškopoljskega prašiča, cvička, modre frankinje, ženofa, medice in ostalih dobrot. Vsi izdelki, ki jih boste poizkusili so domači, lokalni in certificirani s strani zunanje strokovne komisije v zasedbi dr. Janeza Bogataja, Franca Jezerška in dr. Tanje Lešnik Štuhec. Glavni kriterij ocenjevanja je poleg same kakovosti izdelka tudi lokalno poreklo surovin.  

Degustacijski meni bo sestavljen iz treh posebnih dolenjskih vin – cvička, modre frankinje in bele frankinje, katere boste lahko užili v spremljavi domačega kruha, sira, salame krškopoljskega prašiča in sladkih domačih marmelad: cvičkove z roženkravtom, modre frankinje s timijanom ter hruškove marmelade. Degustacijo bomo sklenili s sladko domačo pehtranovo potico, hišnimi piškoti in domačim zeliščnim sirupom.

Ali veste, da je krškopolj'c edina še ohranjena slovenska pasma prašiča? Da je na Dolenjskem, na Lanšprežu, gospodaril Peter Pavel Glavar, ki je bil pobudnik prve čebelarske šole na svetu, ki jo je na Dunaju ustanovila Marija Terezija? Vse to in še več boste izvedeli na Tednu dolenjske kulinarike v Dobrotah Dolenjske, Mestni trg 17, od 13. do 19. julija v navedenih terminih.

Spoznajte avtentične zgodbe dolenjskih posebnežev in okusite dolenjsko kulinariko!

Okusite kulinarične posebnosti Dolenjske in spoznajte zgodbe avtohtonih posebnežev, kot so cviček, krškopoljski prašič, kranjska čebela, raška č'bula ... Se vidimo na brezplačnih vodenih degustacijah!