Lokalni in pristni okusi Dolenjske niso skriti le v babičini kuhinji, ampak so tudi skrbno vzdrževani pri vinarjih, mesarjih, čebelarjih in kmetih, ki skrbijo za tradicijo kakovosti v vseh svojih izdelkih. V sklopu Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bomo zato v Dobrotah Dolenjske s projektom »Lokalni in pristni okusi Dolenjske« potrošnikom približali kvalitetne, inovativne in domače izdelke dvanajstih dolenjskih ponudnikov.

Pristni okusi so pomembni zaradi ohranjanja kulturne dediščine in kakovosti. Prav tako pa je pomembno, da so izdelki in surovine iz katerih so le-ti narejeni tudi lokalnega izvora. Lokalna hrana namreč ni dobra le zaradi manjšega ogljičnega odtisa, ki ga ima naša hrana na okolje, vendar tudi zaradi vpliva, ki ga ima na naše zdravje.

Lokalno pridelana hrana je namreč praviloma bolj varna – manjša razdalja, ki jo mora naša hrana prepotovati, pomeni manjše število rok, ki jih naša hrane preide ter manj časa, ko je na poti. Takšna hrana ima zato manj verjetnosti za kontaminacijo iz okolja, prav tako pa pogosto vsebuje manj konzervansov, pesticidov in prezervativov (saj od polja do ust ne mine veliko časa).

Manj pesticidov in konzervansov v lokalnih izdelkih pa posledično vpliva na naše prebavo in zdrav prebavni trakt, ter povzroča manj morebitnih alergijskih reakcij.

Lokalno in pristno gre torej z roko v roki – le lokalno je lahko dovolj kakovostno, da pride do izraza pristen okus tradicije, ki blagodejno vpliva na telo in dušo. Prav posebej toplo zato priporočamo izdelke naših lokalnih dolenjskih partnerjev in vzpodbudimo kratke lokalne verige ter pristne, domače okuse. V ta na namen smo leta 2021 do sedaj sodelovali na naslednjih dogodkih, kjer smo promovirali specialitete lokalnega, dolenjskega trga:

  • Dolenjska kulinarika v Ljubljani 

Od začetka junija do konca septembra so se lahko mimoidoči ustavili na kakovostnih degustacijah lokalnih specialitet ter izvedeli več o pomenu lokalnega trga, dolenjski kulinariki ter naših dobaviteljih.  

        

  • Alpen-Adria Küche v Celovcu

Med 24. in 26. septembrom smo se odpravili v center Celovca, kjer so potekali dnevi alpsko-jadranske kuhinje oz. sejem Alpen-Adria Küche. Na stojnici smo predstavljali najboljše specialitete dolenjske.

         

  • Pogostitev mednarodnih založnikov Rokus Klett

13. oktobra 2021 smo se odpravili v Deželo kozolcev. Ponosni smo, da smo imeli priložnost v tej pristni okolici predstaviti dolenjsko kulinariko več kot stotim mednarodnim založnikom založbe Rokus Klett.

       

  • Konferenca ob 135. letnica Kmetijske šole Grm

Ob svetovnem dnevu hrane (15. oktobra), so bili naši izbrani lokalni, domači, dolenjski izdelki predstavljeni ob 135 letnici Kmetijske šole Grm, ob konferenci "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje".


  • Predstavitev lokalnega trga Visoki šoli Erudio

Za študente, ki so želeli izvedeti več o pomenu lokalnega trga, o lokalnih dobaviteljih, delovanju naših trgovin in popularnosti naših izdelkov smo 29. novembra izpeljali predstavitev, v poslovalnici v Ljubljani.