V Dobrotah Dolenjske se radi stalno izobražujemo o naših ponudnikih in se učimo zgodb o nastanku lokalnih pridelkov in izdelkov. Zato smo se včeraj, 11. 3. 2024, kolektiv Dobrot Dolenjske odpravili na poučno turo po Dolenjski, da osvežimo in nadgradimo svoje znanje.

Pred odhodom seveda ni šlo brez dolenjskega zajtrka, kjer smo se najedli domačega kruha, masla in marmelade, jajčk, prosene kaše in spili skodelico kave ali soka. Nato smo se z mini busom odpravili na prvo točko, to je bil VDC Novo mesto, enota Bršljin. Sprejeli so nas prijazni strokovni delavci, ki so nam razložili, kako poteka njihovo delovanje, kdo so njihovi uporabniki in kaj vse počnejo. Popeljali so nas skozi različne delavnice, v katerih uporabniki izdelujejo stvari po svojih močeh. Videli smo različne otroške in odrasle predpasnike, prte, mošnjičke za kruh, torbice za ličila, punčke iz cunj, mila, sveče, voščilnice, kazala za knjige in še veliko lepih reči, ki nastajajo pod rokami njihovih uporabnikov s pomočjo strokovnih delavcev. Veliko teh izdelkov tudi lepo dopolnjuje našo ponudbo v Dobrotah Dolenjske. Deležni smo bili tudi igranja harmonike in veselega petja, dobili pa smo tudi risbice in slike s strani uporabnikov, ki so nas veselo sprejeli.

  

Nato smo se zapeljali do Vinske kleti Colnar, kjer smo dobili lepo predstavitev njihovih prostorov in celotnega poteka od sajenja trte do nastanka vina in penine. Izvedeli smo veliko novega o njihovih vinih, koliko dela je potrebnega za steklenico vina in kako je nastal njihov Collis. Nekatera vina smo tudi degustirali, poleg tega pa smo poskusili tudi njihov kruh iz moke grozdnih pečk ter olje iz grozdnih pečk, ki sta nastala zaradi želje po zmanjšanju odpadkov. Izvedeli smo za njihove zdravilne učinke ter tudi mi njim prinesli za poskusiti piškote, ki so nastali iz njihove izvrstne moke.

  

Tretja naša postojanka je bil Evin gaj, kjer sta nas v njihovem centru apiterapije prijazno sprejela gospodar Jože Cemič in njegova žena, ki sta nas postregla s toplim obrokom, degustacijo njunih medov in slastno sladico z njihovim Evinem objemom. Predstavila in razkazala sta nam njun center apiterapije in vse storitve, ki v njem ponujajo, ter nam razložila vse pozitivne lastnosti vseh čebeljih pridelkov (med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji strup itd.).

  

Nedaleč stran smo se nato ustavili pri Keramiki in lončarstvu Kržan, ki je v času naše prisotnosti izdelal lepo potičnico, nad katero smo bile vse navdušene. Peljal nas je skozi svojo delavnico, odgovoril na vsa naša vprašanja ter razkazal svoje umetnine, ki bodo kmalu v dopolnjeni obliki na voljo tudi v Dobrotah Dolenjske.

  

Predzadnja postojanka je bila kmetija Karlovček, kjer so nas prijazno postregli z njihovim vinom, različnimi izvrstnimi sokovi, bučnim oljem, jabolčnim čipsom, jabolčnimi kockami oblitimi s čokolado, bučnimi semeni oblitim s čokolado in njihovim novim produktom, liofiliziranimi jabolki! Razložili so nam svojo zgodbo in kako še vedno samo s pomočjo lokalnega okolja ročno pobirajo jabolka.

  

Do zadnje postojanke smo prišli siti in veseli, vendar smo si še naredili prostor za izvrstno hrano, s katero nam je poln energije postregel chef Robert Gregorčič v Dvorcu Gregorčič. Pri svojem ustvarjanju še vedno uporablja lokalne sestavine, z njim pa smo lani skupaj tudi izdali knjigo "Dobrote Dolenjske."

  

Dan smo zaključili v večernih urah, vendar je bil koristen, poučen in pol spoznanja, koliko lepih stvari lahko najdemo na Dolenjskem! Ugotovile smo, koliko novega se imamo še za naučiti o naši prelepi Dolenjski in že komaj čakamo, da novo znanje delimo z vami in da se spet v bližnji prihodnosti skupaj odpravimo na pot.