RAZPIS ZA PRIDOBITEV CERTIFIKATA »ODLIČNOST Z DOLENJSKE« ZA INOVATIVNE KULINARIČNE IZDELKE DOLENJSKEGA POREKLA

Zavod Dobrote Dolenjske je lastnik blagovne znamke Dobrote Dolenjske, ki je sinonim za prvovrstne dolenjske kulinarične in rokodelske izdelke, ki jih ponujajo na prodajnih policah lastnih trgovin v Ljubljani in v Trebnjem, v spletni trgovini in v veleprodaji.

Dobrote Dolenjske so del širše slovenske mreže Izvorno slovensko, kar pomeni, da imajo vzpostavljen sistem certificiranja lokalnih domačih izdelkov z namenom vzdrževanja prvovrstne ponudbe na trgu, zagotavljanja kakovosti in sledljivosti porekla surovin. Izdelek, ki uspešno prestane ocenjevanje s strani zunanje strokovne komisije, pridobi certifikat ODLIČNOST Z DOLENJSKE, ki ga lahko ponudnik izdelka sam uporablja pri svoji promociji, trženju in prodaji, hkrati pa se ponudnik z izdelki priključi mreži ponudnikov in članov Dobrot Dolenjske.
Strokovno komisijo, ki ocenjuje izdelke, sestavljajo: priznani etnolog dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec iz Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in gostinec Franc Jezeršek.

Ključni pogoj pri ocenjevanju je, da je izdelek pridelan in proizveden na Dolenjskem ali v Beli krajini, pri čemer meje Dolenjske sovpadajo z mejami dolenjske gastronomske regije (na severu je meja reka Sava, na vzhodu in jugu državna meja s Hrvaško, na zahodu pa meja poteka po robu Babnega polja, Loškega potoka, Bloške planote in reke Iške).

Poleg zgoraj navedenega pogoja so pomembna še naslednja merila:

  • da je izdelek narejen vsaj 70 % iz lokalnih surovin, razen izjem (npr. čokolada, kava ipd.),
  • da je izdelek kakovosten,
  • da ima izdelek zgodbo,
  • da je izdelek ustrezno deklariran in primeren za prodajo,
  • da ste registrirana pravna ali druga oseba.

Če imate odličen izdelek in ustrezate naštetim kriterijem, vas vabimo, da se udeležite naslednjega certificiranja in pridobite certifikat ODLIČNOST Z DOLENJSKE.

Certificiranje pridelkov in prehranskih izdelkov bo potekalo v petek, 12. maja 2023.


Postopek prijave je sledeč:

  1. kontaktirate Zavod Dobrote Dolenjske, se posvetujete glede prijave, pridobite prijavno dokumentacijo in navodila za izpolnjevanja le-te
  2. pravočasno oddate izpolnjeno vlogo in prijavnico v Zavod Dobrote Dolenjske; do 30. aprila 2023,
  3. pravočasno oddate vzorce izdelkov za certificiranje; do 10. maja 2023.

 

Certificiranje je za prijavitelje popolnoma brezplačno, saj bo izvedeno v okviru projekta »Domače Dolenjsko«, ki je financiran iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020, podukrepa M16.4 Vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov.

 

Kontakt za informacije in prijave:

Zavod za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske

Gubčeva cesta 1a, 8210 Trebnje

Barbara Jerovšek Volek, koordinatorka kolektivne blagovne znamke in vodja projektov

barbara.jerovsek@dobrote-dolenjske.si

05 997 17 38


Razpis je 4. aprila 2023 objavil Zavod za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske.