Menu
Vaša košarica

Ekološka kmetija Kukenberger

Ekološka kmetija Kukenberger je kmetija v neposredni bližini Trebnjega, na kateri živijo štiri generacije. Na kmetiji vladata sožitje in sloga - živali se vsaj polovico leta pasejo pod svobodnim soncem, ko pa vreme tega ne dovoljuje, pa jih Kukenbergerjevi hranijo z žiti in senom.Kmetija sestoji iz približno 24 ha obdelovalnih površin, kjer se prideluje izključno seno, osnova za krmo krav molznic in plemenskih telic, ki domujejo na kmetiji. Krav molznic je običajno okoli 20, telic pa 15 do 20 - gre torej za “butično” kmetijo, kjer se daje prednost kvaliteti pred kvantiteto. Kukenbergerjevi so izbrali pasmo, ki je na slovenskem prisotna že stoletja. Rjava pasma goveda, kot se ta vrsta imenuje, izvira iz švičarskih Alp in je zato zelo dobro prilagojena na skromnejše razmere reje. Mleko krav rjave pasme pa ima še eno prednost - vsebuje veliko več beljakovin kot mleko ostalih pasem, ki so tudi kakovostnejše, kar zagotovi zelo okusne izdelke. Vsi izdelki kmetije Kukenberger so izdelani iz senenega mleka, kar pomeni, da živali, ki mleko dajejo, ne jedo nič silaže in le malo močnih krmil. Pozimi jedo večinoma seno, poleti pa se pasejo. Mleko krav, ki ne jedo silaže, ima ugodnejšo sestavo maščobnih kislin, odsotnost silaže na kmetiji znatno izboljša klimo v hlevu in na celi kmetiji, pa tudi v njeni neposredni okolici. Marsikateri obiskovalec omeni, da ob prihodu na kmetijo ni čutiti nobenega vonja, kot da sploh ne bi bili na kmetiji.Ker se je družina zavedala, da je prekomerno izkoriščanje naravnih virov dolgoročno škodljivo, so se odločili tudi za preusmeritev v ekološko kmetijstvo in januarja 2015 prejeli tudi ekološki certifikat za svoje mleko in vse mlečne izdelke, na kar so upravičeno zelo ponosni. Osrednja oseba in glavni motor kmetije je Toni Kukenberger, ki je leta 2016 prejel nagrado inovativni mladi kmeti. Poleg certifikata Dobrote Dolenjske, ki ga je prejelo mnogo izdelkov Ekološke kmetije Kukenberger, je kmetija prav tako prejemnik kar 10 zlatih priznanj z državnih ocenjevanj Dobrote slovenskih kmetij, kar je dokaz, da delajo res dobro, hkrati pa tovrstna prizanja služijo tudi kot velika spodbuda za nadaljnje delo.V asortimanu Dobrot Dolenjske ponujamo sveže in zorjene sire.
Sestavine: mleko* (ZTP Haymilk, mleko senene prireje), sol, sirilo, kulture*iz kontrolirane ekološke pridelaveVrsta sira: poltrdi dimljeni zorjeni sirO izdelku: Poltrdi zorjeni sir zori 2-3 mesece in je dimljen v naravnem dimu. Del kmetije Kukenberger je tudi gozd, od koder prihajajo skrbno izbrana ..
6.30€
Brez DDV:5.75€
Sestavine: mleko* (ZTP Haymilk, mleko senene prireje), sol, sirilo, kulture*iz kontrolirane ekološke pridelaveVrsta sira: poltrdi zorjeni sirO izdelku: Poltrdi kmečki sir zori 2-3 mesece. Uporabimo pa ga lahko kot dodatek pri malicah,  narezkih, pa tudi topljenega na picah in drugih jedeh. ..
5.90€
Brez DDV:5.39€
Sestavine: mleko* (ZTP Haymilk - mleko senene prireje), čebula*, česen*, paprika*, ingver*, hren*, sol, sirilo, kulture*iz kontrolirane ekološke pridelaveVrsta sira: poltrdi zorjeni sirO izdelku: Čebular je poltrdi sir, ki zori 2-3 mesece. Odlikuje ga zanimiva zeliščna mešanica čebule, česna, paprik..
7.30€
Brez DDV:6.67€
Sestavine: mleko* (ZTP Haymilk, mleko senene prireje), poper*, sol, sirilo, kulture*iz kontrolirane ekološke pridelaveVrsta sira: poltrdi zorjeni sirO izdelku: Poprov’c je poltrdi zorjeni sir z dodanimi celimi poprovimi zrni. Sir zori 2-3 mesece. Primeren za vse vrste uporabe: pri narezkih, malicah,..
6.90€
Brez DDV:6.30€
Sestavine: mleko* (ZTP Haymilkm mleko senene prireje), bazilika*, drobnjak*, šetraj*, koprc*, koriander*, majaron*, origano*, peteršilj*, žajbelj*, zelena*, timijan*, magi*, rožmarin*, sirilo, sol, kulture*iz kontrolirane ekološke pridelaveVrsta sira: poltrdi zorjeni sirO izdelku: Zeliščar je poltrd..
6.50€
Brez DDV:5.94€
Prikazujem 1 do 5 od 5 (1 strani)